Menselijke eigenschap Oordelen

7 tips om deze destructieve menselijke eigenschap te overwinnen

Er is een zeer vervelende, menselijke eigenschap waar we bijna allemaal last van hebben. Naast dat deze eigenschap op zich destructief is, is het grotere probleem dat we hem meestal niet als zodanig herkennen.

Waar ik het over ga hebben in deze blog is oordelen. We oordelen over anderen, over situaties en over dingen. En het klinkt wellicht niet zo spannend, maar als je deze blog uitgelezen hebt, denk je daar hopelijk anders over.

Heb jij weleens geprobeerd om 5 minuten lang volledig oordeelvrij te zijn? Daarmee bedoel ik dat je niet oordeelt over een ander, een situatie of bepaalde dingen en ze gewoon laat zijn wat ze zijn? Let maar eens op hoe lastig dat is.

De meeste mensen oordelen op de een of andere manier. Het is iets dat we aangeleerd hebben. Oordelen is jezelf een ‘verhaaltje’ vertellen, over iets of iemand. Je hangt ergens een label aan, vanuit wat jij denkt dat de ‘norm’ zou moeten zijn. ‘Dit’ is goed, en ‘dat’ deugt niet. Maar wat je in feite doet is tweedeling en afscheiding creëren. En van daaruit kan afkeer, walging en zelfs haat ontstaan.

Lastig…

Mensen zijn over het algemeen zo verschillend dat het soms lastig is om geen oordeel te hebben. Stel je ziet iemand die heel erg dik is, of ongelooflijk slank, of iemand met afwijkend haar, of armen vol met tatoeages. Of wat dacht je van rijgedrag in het verkeer? Wat als iemand een rare beweging maakt met de auto, of te hard rijdt? Het is dan zo gemakkelijk om daar een oordeel over te hebben.

Hoe meer je oordeelt, hoe meer afscheiding je in feite creëert. Je trekt een grens tussen die ander en jezelf. Door te oordelen train je in feite je hersenen om dingen te vinden die afwijken van wat jouw ‘norm’ is. En alles dat je vindt heb je meteen weer een oordeel over.

Wat oordelen je oplevert

Uiteindelijk leidt oordelen tot een stroom aan negativiteit en stress. Dat kan vervolgens leiden tot:

  • Gezondheidsklachten
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Hoge bloeddruk
  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie
  • Angststoornissen
  • En zelfs een herseninfarct

Uiteindelijk word je er niet gelukkiger door. En dat allemaal doordat je oordeelt. Bizar, toch?

En er is nog iets. Wanneer je oordeelt, focus je doorgaans en voornamelijk op negatieve dingen. En waar je op focust krijg je meer van. Ik zelf ben niet perfect en oordeelde ook. Totdat ik iets geks in de gaten kreeg.

Oordelen in Spanje

De meeste mensen weten wel dat ik al jarenlang in Zuid-Spanje woon. En de mentaliteit van mensen is hier heel anders, dan bijvoorbeeld in Nederland en België. Dat zie je overal terug.

Als ik in de auto reed, kwam ik vaak andere auto’s tegen die heel langzaam reden. Waar je 80 mocht rijden, reden ze gerust 30 of 40. Ik had dan al snel mijn oordeel klaar. Of ze reden 170. Ook dan had ik zeker mijn oordeel klaar.

Wat ik ontdekte

Het gekke wat ik ontdekte was dat hoe harder ik oordeelde, hoe meer ik van dezelfde automobilisten tegenkwam. (Voorheen zou ik ‘idioten in het verkeer’ schrijven, maar dat zou weer een oordeel zijn).

Haalde ik een langzaam rijdende auto in, kwam ik er gegarandeerd een paar kilometer verder weer eentje tegen. En weer oordeelde ik. Enzovoort.

Het ging mij gewoon opvallen en ik nam de proef op de som. Gedurende 1 week geen enkel oordeel in de auto over andere automobilisten. Wát er ook gebeurt. Geen oordeel! Gewoon om te kijken wat er gebeurt.

En ik kan je zeggen dat het heel lastig was. Het oordelen was zo ingesleten en zo’n automatisme dat ik niet eens in de gaten had dat ik het deed.

Maar nu lette ik scherp op. In het begin moest ik bijna mijn tong afbijten. Maar uiteindelijk werd het grappig. Ik stopte met oordelen. Niet meer oordelen door dingen te zeggen en ook niet meer in gedachten.

Het werkt!

En warempel kwam ik steeds minder auto’s en situaties tegen, waar ik eerder een fel oordeel over had. Het verschil was zo groot, dat het geen toeval kon zijn. Het werkt! Dus na een week besloot ik er verder mee te gaan. Het gaf me veel rust, ergernissen in het verkeer verdwenen en ik kon echt de conclusie trekken dat het gewoon werkt. En als het in het verkeer werkt, werkt het ook op andere gebieden.

Daarom heef ik je hier nu 7 tips om ook te stoppen met oordelen. Gebruik ze en ik beloof je dat je je er een heel stuk beter door gaat voelen:

Tip 1 – Als eerste is het belangrijk om je te realiseren dat niemand perfect is. Ook jij niet. We leven allemaal op dezelfde planeet, ademen dezelfde zuurstof in en hebben dezelfde lichaamsstructuur. Het enige verschil is ieders innerlijke wereld.

Tip 2 – Vraag jezelf af welk recht je eigenlijk hebt om over een ander te oordelen. Wees meer gericht op jezelf en bedenk dat iedereen sterke en minder sterke kanten heeft.

Tip 3 – Natuurlijk is het niet eenvoudig om oordeelvrij te worden. Een goed begin is elke vorm van oordeel in gedachten om te zetten in een vorm van acceptatie. Accepteer mensen, dingen, situaties voor wat ze zijn. In het begin voelt dat onrealistisch en raar. Maar zoals met alles zal dit wennen en je een beter gevoel geven.

Tip 4 – Realiseer je dat je niet in die andere persoon’s schoenen staat. Iedereen heeft een ander leven met andere ervaringen, angsten en issues. Je hebt dus meestal geen idee over wie je oordeelt.

Tip 5 – Stel jezelf een doel om de slechte gewoonte van oordelen te wissen. Oordelen is een gewoonte, omdat je het al zo lang doet. En net zoals oordelen een gewoonte is, kun je deze vervangen door er een positieve gewoonte van te maken. Denk hierbij aan tip 3.

Tip 6 – Realiseer je dat je niet de feiten hebt om te kunnen oordelen. Als je niet wilt overkomen als een leugenaar, is het beter om je oordeel over een ander voor je te houden, totdat je de keiharde feiten kent. En dan nog is het beter om je oordeel om te zetten in acceptatie. Je doet dat niet voor de ander, maar voornamelijk voor jezelf.

Tip 7 – Omdat oordelen vaak een diep ingesleten gewoonte is, is de snelste route om te stoppen met oordelen, enkele keren luisteren naar een speciale luistersessie: Stop met oordelen. Hiermee programmeer je jouw onderbewustzijn om te stoppen met oordelen, waardoor je snel de positieve effecten gaat ervaren.

De sessie Stop met oordelen

Wanneer je een paar keer luistert naar de sessie Stop met oordelen zul je minder snel gaan oordelen. De onbewuste angst om zelf be- of veroordeeld te worden vermindert en je geeft anderen (en jezelf) eerlijkere kansen en meer ‘ademruimte’.

Je zult vanuit een nieuw automatisme altijd eerst meer willen weten over mensen en/of de situaties, voordat je conclusies trekt en oordeelt. Hierdoor wordt jouw waardeoordeel belangrijker en ga je meer details zien.

Ook ga je je veel meer ontspannen voelen. Je ergert je minder aan anderen, je geniet meer van interactie met mensen, je gaat je gelukkiger voelen en je eigen succes groeit! Het is een fijne manier om een beter mens te worden en je vooral gelukkiger te gaan voelen.

Download de sessie Stop met oordelen nu tijdelijk vanaf 27 euro!

Klik hier om direct te downloaden

Copyright © 2006-2021 Multiliminal.com

Did you like this post?

Please share this on your socials!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Subscribe to our free push notifications

Subscribe to our newsletter and get a FREE session

0 0 votes
Beoordeel dit
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Are YOU A GOOD FIT For Our Sessions?

Privacy guaranteed!
Double secured server and an encrypted connection protects your data
Always quick answer!
We can be reached easily and quickly via e-mail, ticket system or voice message
You are in good hands!
With free, honest advice from a certified expert since 2006
Improve your life!
With our sessions you increase your quality of life
Lightning fast results!
Scientifically proven effective with super fast results
Peace of mind!
Getting excellent results and having direct contact with Michel Lejeune for peace of mind
Consistent, fast and safe results!
More than 97% (!) of our customers get outstanding results quickly and safely
Secure webshop!
Pay quickly and securely with your credit card or debit card.
Previous
Next

Subscribe to our

newsletter now

and get the ultimate Deep Relaxation session for FREE
FREE!
(normally $69.99)
With this session you'll experience
the deepest relaxation ever!

Fill in your FIRST NAME and BEST EMAIL ADDRESS,
and click the 'SUBSCRIBE' button!

Subscribing to our newsletter is safe and without any obligation. As soon as your registration has been processed you will receive an email with the download link for the ultimate deep relaxation session.

FAKE email addresses don't work, because your download link will be sent in an email. If this email cannot be delivered, the incorrect e-mail address will be automatically removed from our system.

We never send spam and you can always unsubscribe with 1 click.
Your information will never be shared with others.

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

GRATIS Online Workshop

Donderdag 21 mei - 20:00 uur

Gemakkelijk afvallen zonder dieet of ander moeilijk gedoe!
Je gegevens worden niet gedeeld en na de workshop verwijderd uit ons systeem.

Log in with your

email address and password

By continuing you agree to our terms and conditions, privacy policy and use of cookies.