Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

Het gebruik van sociale media zoals Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of Youtube, maar ook van berichtendiensten als WhatsApp en Messenger, en andere sites is een hoeksteen geworden van moderne communicatie en verbinding met mensen. De reden is dat het je in staat stelt een gevoel van verbondenheid te creëren met anderen. Maar waar liggen de grenzen?

Veel mensen zijn verslaafd geraakt aan sociale media. Duizenden mensen lopen als zombies over straat met hun ogen op hun smartphone gericht. Als mensen ergens staan te wachten, gaan ze geen gesprekken meer aan met elkaar. Nee, het ziet er tegenwoordig gek uit als jij niet met je ogen vastgelijmd zit aan je telefoon.

In restaurants zie je twee mensen tegenover elkaar zitten. Gezellig. Maar beiden zijn ze meer met hun telefoon bezig, in plaats van samen te zijn. Wat is nog normaal en wat niet?

Het sociale media-gebruik neemt voor velen zulke krankzinnige vormen aan, dat je je serieus moet afvragen waar het hier misgaat.

Waar gaat het fout?

Als je deze vraag wilt beantwoorden zul je eerst moeten weten waarom mensen op sociale media zitten. Het lijkt erop dat de sociale media-platformen een behoefte en angst tegelijkertijd creëren. Het is de angst dat je iets misloopt. Er worden door deze platforms dan ook verschillende mentale trucs gebruikt, waarmee ze hun klanten aan zich binden.

Vroeger belden we vrienden op, maar via sociale media heb je het gevoel gekregen dat je constant van de ene naar de volgende moet hoppen om op de hoogte te blijven. We liken en reageren er op los. En vervolgens zitten de anderen met hetzelfde gevoel en gedrag.

Gezien willen worden

En dan is er het stukje ‘gezien willen worden’. Mensen geven likes of reacties en hopen dat daarop weer gereageerd wordt. Ze checken constant of er al een reactie is. Of ze kijken constant of anderen hun berichtjes al geliked hebben. In feite halen de sociale media-verslaafden er een stukje bestaansrecht uit.

Ook kan verveling een rol spelen. Mensen vluchten daarmee als het ware weg uit de realiteit. Op sociale media hebben ze soms honderden of zelfs duizenden ‘vrienden’. Maar hoe realistisch is dat? In de echte wereld zijn ze vaak sociaal arm.

Uiteindelijk is het vaak een gebrek aan zelfrespect dat ervoor zorgt dat mensen veel te veel tijd spenderen op sociale media. Ze zien er de negatieve effecten niet van, omdat het sluipend gaat. En dus stellen ze geen grenzen.

Wees eens eerlijk, hoeveel tijd per dag zit jij op sociale media? Hoeveel uren per dag zit jij met je aandacht in je smartphone?

De verslaving

Er is wetenschappelijk bewijs dat wanneer je een reactie op sociale media krijgt en daarvan een notificatie ontvangt, er endorfines aangemaakt worden in je brein. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een morfineachtig stofje dat je een kortstondige rush geeft.  Het probleem is dat er gewenning optreedt. Je hebt er dus steeds meer van nodig. En daarom zul je onbewust steeds meer tijd willen besteden aan sociale media.

20 jaar geleden zagen we dat effect ook al met e-mail, dat toen nog een beetje nieuw was. Mensen vonden het geweldig om een e-mail te krijgen. Zelfs spam vonden ze leuk.

En de marketingpsychologen achter de sociale media-platformen hebben daarvan geleerd. Daarom slaan ze je om de oren met onder andere notificaties. Zelfs als er niks bijzonders te melden is, krijg je notificaties van iets.

De gevolgen

Omdat een endorfineverslaving, net als een morfineverslaving, per definitie nooit bevredigd kan worden, leidt een sociale media-verslaving uiteindelijk tot een ontevreden gevoel. En van daaruit kun je je steeds ongelukkiger gaan voelen en zelfs depressief worden.

Eén van de oorzaken dat veel mensen depressiviteit ontwikkelen bij overmatig sociale media-gebruik, is dat je jezelf onbewust niet goed genoeg vindt.

Mensen laten namelijk meestal alleen de beste, leukste of mooiste kant van zichzelf zien op sociale media. En dat wordt vaak sterk overdreven. Daardoor voelen veel mensen zich minder, omdat ze zich toch onwillekeurig vergelijken met die anderen.

Zit je in een Facebook-groep, omdat je interesse hebt in een bepaald iets? Dan vind je daar altijd mensen die het beter doen dan jij. Zij hebben of doen wat jij wilt.

Sociale Media is eigenlijk Anti-Sociale Media

Als je al deze zaken bij elkaar optelt blijkt dat sociale media helemaal niet zo sociaal is. Het heeft juist een tegenovergesteld effect. En daarmee is het een anti-sociaal iets geworden. En dat is niet zonder gevaar, omdat de meeste mensen geen idee hebben wat het mentaal met ze doet.

Ze hebben geen idee van de slopende werking van de endorfineverslaving. Langzaam maar zeker ontwricht dit je normale leven. Je zelfrespect zakt steeds dieper weg en als je dit niet in de gaten hebt, is het heel gemakkelijk om in een depressie weg te zakken.

Dan nog hebben de meesten geen idee dat het urenlang rondhangen op Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of Youtube ze hier gebracht heeft. En omdat ze het niet weten gaan ze maar door! En dat is de beruchte ‘sociale media vicieuze cirkel’.

Breek los uit de negatieve sociale media spiraal

Wanneer je ervoor kiest om jezelf los te breken uit deze verslaving en de sociale media-handboeien van je af te smijten, dan ga je je snel beter voelen.

Je zelfrespect en zelfwaardering stijgt. Je voelt je veel vrijer en je hebt ineens veel meer tijd over om andere leuke dingen te gaan doen. De donkere wolken verdwijnen, je creativiteit krijgt eindelijk weer de ademruimte die het nodig heeft om te floreren en je voelt je weer snel meer mens.

Maar cold-turkey afkicken van een verslaving is enorm moeilijk. En precies om die reden hebben we een sessie ontwikkeld die je daarbij helpt. Wanneer je enkele keren luistert naar de sessie ‘Vrij van sociale media verslaving’, zul je merken dat het afkicken eigenlijk vanzelf gaat.

Zonder ontwenningsverschijnselen zul je onmiddellijk een gevoel van opluchting en vrijheid ervaren. En natuurlijk is het niet zo dat je nooit meer op sociale media zult zitten. Maar na deze sessie bepaal jij hoe veel en hoe vaak je actief bent op sociale media. Je gaat actief grenzen stellen, waardoor je de touwtjes van je leven weer strak in eigen handen krijgt.

Download hem nu voor jezelf of voor iemand die (nog) niet in de gaten heeft in welke vicieuze cirkel hij of zij vastzit en ervaar het krachtige positieve effect van deze sessie.

Klik hier voor meer info en downloaden

Copyright © 2006-2022 Multiliminal.com

Did you like this post?

Please share this on your socials!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Subscribe to our free push notifications

Subscribe to our newsletter and get a FREE session

0 0 votes
Beoordeel dit
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Are YOU A GOOD FIT For Our Sessions?

Privacy guaranteed!
Double secured server and an encrypted connection protects your data
Always quick answer!
We can be reached easily and quickly via e-mail, ticket system or voice message
You are in good hands!
With free, honest advice from a certified expert since 2006
Improve your life!
With our sessions you increase your quality of life
Lightning fast results!
Scientifically proven effective with super fast results
Peace of mind!
Getting excellent results and having direct contact with Michel Lejeune for peace of mind
Consistent, fast and safe results!
More than 97% (!) of our customers get outstanding results quickly and safely
Secure webshop!
Pay quickly and securely with your credit card or debit card.
Previous
Next

Subscribe to our

newsletter now

and get the ultimate Deep Relaxation session for FREE
FREE!
(normally $69.99)
With this session you'll experience
the deepest relaxation ever!

Fill in your FIRST NAME and BEST EMAIL ADDRESS,
and click the 'SUBSCRIBE' button!

Subscribing to our newsletter is safe and without any obligation. As soon as your registration has been processed you will receive an email with the download link for the ultimate deep relaxation session.

FAKE email addresses don't work, because your download link will be sent in an email. If this email cannot be delivered, the incorrect e-mail address will be automatically removed from our system.

We never send spam and you can always unsubscribe with 1 click.
Your information will never be shared with others.

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

GRATIS Online Workshop

Donderdag 21 mei - 20:00 uur

Gemakkelijk afvallen zonder dieet of ander moeilijk gedoe!
Je gegevens worden niet gedeeld en na de workshop verwijderd uit ons systeem.

Log in with your

email address and password

By continuing you agree to our terms and conditions, privacy policy and use of cookies.