Wat is jouw hoofdmodaliteit?

Wat is jouw hoofdmodaliteit?

Binnen het NLP communicatiemodel weten we dat er 5 hoofdmodaliteiten zijn. Dit zijn de manieren hoe informatie gecommuniceerd kan worden. Van deze vijf noem ik de drie belangrijkste:

Hoofdmodaliteiten

 • Visueel
 • Auditief
 • Kinesthetisch

Nu is gebleken dat iedereen een onbewuste voorkeur heeft voor één van deze drie hoofdmodaliteiten wanneer het op communicatie aankomt. Iedereen gebruikt wel alle drie, maar ééntje heeft dus voorkeur. Dit is belangrijk als je succesvol wilt kunnen communiceren.

 • De visueel georiënteerde persoon
  De meeste mensen zijn voornamelijk visueel georiënteerd. Dat betekent dat zij veel relateren aan zien en kijken. Ze spreken zelfs op een manier die overeenstemt met deze hoofdmodaliteit. “Ik zie het wel”, “ik zie je later”, “zullen we even kijken?” zijn uitspraken die een visueel georiënteerd persoon vaak zal gebruiken. Een visueel georiënteerd persoon moet dingen zien om ze goed te kunnen begrijpen en onthouden.
 • De auditief georiënteerde persoon
  Een andere groep mensen zijn voornamelijk auditief georiënteerd. Zij zullen veel relateren aan horen en luisteren. Zij spreken op een manier die overeenstemt met deze hoofdmodaliteit. “Ik spreek je later!”, “ik hoor het wel van je”, “luister…” zijn uitspraken van iemand die hoofdzakelijk auditief georiënteerd is. Een auditief georiënteerd persoon moet dingen horen om ze goed te kunnen begrijpen en onthouden.
 • De kinesthetisch georiënteerd persoon
  Deze groep mensen zijn hoofdzakelijk kinesthetisch (=gevoelsmatig) georiënteerd. Zij zullen veel meer op hun gevoel afgaan. Gevoel, aanraking, beweging en dingen ervaren speelt een belangrijke rol in het leven van iemand die hoofdzakelijk kinesthetisch is. Een kinesthetisch georiënteerd persoon moet dingen voelen om ze goed te kunnen begrijpen en onthouden.

Als je iemands hoofdmodaliteit niet kent is de kans op miscommunicatie groot. In dat geval zal de persoon met wie gecommuniceerd wordt de boodschap niet goed oppikken en slecht onthouden.

Onderwijssysteem

Een klassiek voorbeeld waar het vaak fout gaat is het onderwijssysteem. De meeste onderwijzers weten niets van modaliteiten. Zij vertellen gewoon hun verhaal, soms met afbeeldingen in een boek of met teksten en tekeningen op een schoolbord en dat is het dan. Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de modaliteiten van leerlingen om een goede aansluiting te krijgen, zodat de informatie goed overkomt. En dat is jammer.

Als ze rekening zouden houden met alle hoofdmodaliteiten, zouden ze hun lesmateriaal presenteren op een manier die ALLE hoofdmodaliteiten aanspreekt. Als ze dát zouden doen, gaan de scores van de leerlingen door het dak! Onderwijzers die dit overigens wel doen (in alle modaliteiten lesgeven) hebben doorgaans een véél hoger prestatiegemiddelde van hun leerlingen.

Wil je beter communiceren met anderen? Beter begrepen willen worden?

Dan is het belangrijk ervoor te kiezen in de juiste modaliteit te communiceren. En daarvoor zul je als eerste je eigen hoofdmodaliteit moeten weten en daarna de hoofdmodaliteit van de ander.

Als je in een andere modaliteit communiceert zal het zijn alsof je in een ‘verkeerde taal’ spreekt. Jouw woorden worden wel gehoord maar hebben veel minder impact. En dit werkt ook andersom. Als iemand jou iets wil vertellen en dat gebeurt in een andere modaliteit, dan heb je veel moeite het te snappen en te onthouden.

Zo zal het laten zien van plaatjes aan iemand die auditief is, weinig verhelderend werken. Iemand die auditief is moet horen wat er bedoeld wordt. Iemand die daarentegen visueel is, zal in gedachten datgene dat verteld wordt eerst voor zichzelf om moeten zetten in beeld, anders kan hij of zij er niet veel mee.

Het ligt niet aan jou!

Je hoofdmodaliteit is iets dat vastligt in je. Je kunt en hoeft daar niets aan te veranderen. Mocht jij één van de vele minder goede leerlingen (geweest) zijn, bedenk je dan dat de kans groot is dat het niet aan jou lag!

Het kan maar zo zijn dat jóuw hoofdmodaliteit anders is dan hoe er lesgegeven werd.

Doe de test!

Ik heb een leuke test voor je, waarmee je snel ontdekt wat jouw hoofdmodaliteit is. Het is geen absolute wetenschap, maar de test is redelijk nauwkeurig.

En vraag je vrienden, familie en kinderen ook eens om die test te doen. Het kan extreem verhelderend zijn. Zeker als je ontdekt dat jij visueel bent en je kind (als je die hebt) auditief!

Klik op de knop hieronder en start de test die uit 10 vragen bestaat. (De test is 100% anoniem en er wordt niets opgeslagen.)

Oh ja. Eén ding…

Wat de uitslag ook is. Je kunt jouw modaliteits-systeem een mooie boost geven, waardoor je ineens veel beter aansluiting krijgt op andere mensen en andersom. Hierdoor lijkt het alsof je ineens een ongelooflijke geheugenboost gekregen hebt. Je begrijpt meer en je onthoudt beter.

Hoe fijn zou het zijn als je een ijzersterk geheugen hebt?

Je kunt hier meer lezen over de sessie ‘Ontwikkel een Supergeheugen‘ of ga naar:

www.www.trancewerk.nl/zelfverbetering/ontwikkel-een-super-geheugen

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

GRATIS Online Workshop

Donderdag 21 mei - 20:00 uur

Gemakkelijk afvallen zonder dieet of ander moeilijk gedoe!
Je gegevens worden niet gedeeld en na de workshop verwijderd uit ons systeem.

Log in with your

email address and password

By continuing you agree to our terms and conditions, privacy policy and use of cookies.

Subscribe to our

newsletter now

and get the ultimate Deep Relaxation session for FREE
FREE!
(normally $69.99)
With this session you'll experience
the deepest relaxation ever!

Fill in your FIRST NAME and BEST EMAIL ADDRESS,
and click the 'SUBSCRIBE' button!

Subscribing to our newsletter is safe and without any obligation. As soon as your registration has been processed you will receive an email with the download link for the ultimate deep relaxation session.

FAKE email addresses don't work, because your download link will be sent in an email. If this email cannot be delivered, the incorrect e-mail address will be automatically removed from our system.

We never send spam and you can always unsubscribe with 1 click.
Your information will never be shared with others.